Studia I stopnia
Dostępne kierunki
Dietetyka
Praktyczne studia licencjackie, które przygotowują studentów do pracy w zawodzie dietetyka. Przez 6 semestrów student zdobędzie obszerną wiedzę w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego. Pozna zasady profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych. Korzystając z profesjonalnego programu nauczy się, jak układać jadłospisy dla osób w każdym wieku, mających różne potrzeby żywieniowe. Zrozumie rolę wysiłku fizycznego w redukcji masy ciała. Nauczy się jak tworzyć programy żywieniowe dla osób trenujących rekreacyjnie i na poziomie zawodowym. Pozna sposoby motywowania pacjenta do leczenia dietetycznego i utrwalania nowych nawyków żywieniowych. Opanuje metody wspierania pacjenta z zaburzeniami odżywiania.
Czytaj więcejPedagogika
Trzyletnie studia licencjackie dla osób, które chcą rozwijać kompetencje społeczne w bezpośredniej pracy z drugim człowiekiem. Umożliwiają pogłębienie wiedzy i umiejętności w zakresie m. in. psychologii, pedagogiki, filozofii i socjologii. Interdyscyplinarność kierunku, jego praktyczny charakter uzupełniony fakultatywnymi modułami daje Absolwentom gwarancję rozwoju i zdobycie nowych kompetencji.
Moduły fakultatywne (możliwość wyboru) - wprowadzenie do:
Warunki rekrutacji na studia I stopnia
Rekrutacja szybsza niż myślisz!
Bez egzaminów wstępnych !!!
Zarejestruj się online
Wypełnij formularz zapisu na studia.
Sprawdź skrzynkę mailową
Otrzymasz od nas maila potwierdzającego rejestrację.
Przygotuj wymagane dokumenty
- Świadectwo dojrzałości (kopia)*
- Wydrukowany wypełniony i podpisany formularz zapisu
- Podanie do Rektora o przyjęcie na pierwszy rok studiów
- Zdjęcie na nośniku elektronicznym
- 2 zdjęcia (zgodne z wymaganiami obowiązującymi przy wydawaniu dowodów osobistych)
- Kserokopia książeczki wojskowej* (jeśli dotyczy)
- Biała, papierowa teczka zamykana na gumkę
- potwierdzenie uiszczenia opłaty rekrutacyjnej
- *Oryginały do wglądu
Dostarcz nam dokumenty
Ostatnim krokiem jest jedynie dostarczenie nam dokumentów na poniższy adres.
Dokumenty rekrutacyjne należy przesłać pocztą na adres lub dostarczyć osobiście:
Wyższa Szkoła Uni-Terra w Poznaniu
ul. Prądzyńskiego 53, budynek A, I piętro
61-527 Poznań
Nasi wykładowcy:
dr n. med. Agata Czochralska-Duszyńska
nauczyciel akademicki
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego i Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Adiunkt w Wyższej Szkole Uni-Terra i Uniwersytecie Medycznym. Wykłada" Fizjologię przewodu pokarmowego" oraz "Dietetykę pediatryczną”, "Żywienie kobiet w ciąży i noworodków”, Żywienie dzieci i młodzieży”, a także „Układnie jadłospisów” oraz „Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych”. Od roku akademickiego 22/23 roku pełni funkcję Dziekana.
dr n.med. Natasza Balcer-Dymel
nauczyciel akademicki
Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im.Karola Marcinkowskiego w Poznaniu na Wydziale Farmaceutycznym, Lekarskim II i studiów podyplomowych w zakresie dietetyki i poradnictwa żywieniowego. Od lat związana z lecznictwem szpitalnym i badaniami klinicznymi. Od 2015 r wykładająca na uczelni farmakologię i farmakoterapię żywieniową oraz interakcje leków z żywnością, ziołolecznictwo i edukację żywieniową. Na uczelni sprawuje funkcję pełnomocnika do spraw osób z niepełnosprawnościami.
dr n.o zdr. Anna-Maria Borucka-Konopka
nauczyciel akademicki
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka, od 2016 związana z Wyższą Szkołą Uni-Terra w Poznaniu, na której wykłada “Żywienie człowieka”, “Kliniczny zarys chorób”, “Diagnozę żywienia” oraz “Żywienie dojelitowe i pozajelitowe”. Na uczelni pełni funkcje Opiekuna Koła Naukowego SKN Żywienie Kliniczne oraz Opiekuna Samorządu Studenckiego.
dr Małgorzata Mojzykiewicz
nauczyciel akademicki
Absolwentka Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Swoje zainteresowania naukowe od czasu ukończenia studiów rozwija jako uczestnik konferencji naukowych z zakresu zespołu metabolicznego, co skłoniło ją do podjęcia studiów w Studium Metodologii Badań Naukowych na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Z myślą o najmłodszych Pacjentach w 2009 roku ukończyła również studia podyplomowe z zakresu pedagogiki. Głównym obszarem jej zainteresowań naukowych to zapobieganie powstawania otyłości, żywienie osób z cukrzycą oraz kobiet w okresie okołoporodowym. Jest wieloletnim Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. W roku 2020 obroniła pracę doktorską, która miała charakter interdyscyplinarny i wykorzystywała wiedzę płynącą z zakresu fizyki, jak i żywienia człowieka.
Katarzyna Moroz
Doktor nauk matematycznych w zakresie informatyki. Absolwentka Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Wydziału Matematyki i Informatyki. Od wielu lat uczy dzieci programowania i prowadzi zajęcia rozwijające myślenie logiczne. Na uczelni realizuje przedmioty związane z wykorzystaniem nowych technologii.
dr Ewa Nowicka
nauczyciel akademicki
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku Biologia oraz Uniwersytetu Medycznego na kierunku Zdrowie Publiczne. Przez wiele lat związana naukowo i dydaktycznie z Katedrą Fizjologii i Biochemii na Uniwersytecie Przyrodniczym, obecnie adiunkt w Wyższej Szkole Uni-Terra i Uniwersytecie Medycznym. Wykłada fizjologię i anatomię człowieka, genetykę, choroby zakaźne oraz przedmioty fakultatywne. Autorka i współautorka licznych publikacji naukowych i doniesień konferencyjnych. Pasjonatka książek, dalekich podróży i spacerów po lesie.
dr n. farm. Agnieszka Saran - Jagodzińska
nauczyciel akademicki
Posiada tytuł doktora nauk farmaceutycznych. Od 2014 r. zatrudniona w Akademii Nauk Stosowanych w Koninie na stanowisku adiunkta. Jest również wykładowcą w Wyższej Szkole Uni-Terra. W latach 2012-2015 r. brała udział w projekcie „Opieka farmaceutyczna wgeriatrii”. Prowadzi zajęcia dydaktyczne ze studentami dietetyki w tym anglojęzycznymi w ramach programu Erasmus+. Dotyczą one zakresu między innymi farmakologii, interakcji leków z żywnością, diagnostyki laboratoryjnej, chemii i biochemii żywności, suplementacji diety i dietoprofilaktyki chorób cywilizacyjnych. Jest farmaceutką czynną zawodowo. Interesuje się w szczególności suplementami diety, profilaktyką chorób układu krążenia oraz nowotworów, a także wpływem witamin, składników mineralnych i kwasów tłuszczowych na zdrowie człowieka oraz ich przemianami biochemicznymi. Autorka wielu publikacji w czasopismach naukowych a także popularnonaukowych oraz rozdziałów w podręcznikach. Bierze czynny udział w licznych konferencjach i kongresach. Praca dydaktyczna jest jej powołaniem, a jego efektem są liczne wystąpienia studentów na konferencjach naukowych, w szczególności dotyczących osób starszych.
dr Aleksandra Telichowska
nauczyciel akademicki
dietetyk, psychodietetyk, technolog i żywieniowiec, promuje zdrowy styl życia, a swoją wiedzę i doświadczenie wykorzystuje, współpracując z placówkami naukowymi i jednostkami otoczenia biznesu; swoje zainteresowania badawcze koncentruje wokół zagadnień związanych z produktami ekologicznymi i żywnością funkcjonalną, a także szeroko pojętą dietoterapią
mgr Agnieszka Blumczyńska
nauczyciel akademicki
Absolwentka Wyższej Szkoły Uni-Terra w Poznaniu na kierunku Dietetyk kliniczny i Uniwersytetu Przyrodniczego na kierunku Dietetyka w specyficznych potrzebach żywieniowych. Wykłada „Żywienie kliniczne”, Żywienie w hepatologii”. Prowadzi przedmiot fakultatywny Dieta anti-aging. Na uczelni pełni funkcję opiekuna praktyk.
Najczęściej zadawane pytania
Nie, zajęcia realizowane są jedynie w soboty i niedziele, bez piątków.
Oczywiście, Uczelnia proponuje różne rodzaje stypendiów, wszelkie informacje tutaj.
Zajęcia odbywają się w formie hybrydowej – wykłady online i ćwiczenia stacjonarne.
Dlaczego warto wybrać studia licencjackie w Wyższej Szkole Uni-Terra?
Studia online i hybrydowe
Połączyliśmy wygodną dla studentów formę zajęć zdalnych z trybem hybrydowym, dzięki czemu z łatwością przyswoisz wiedzę w praktyce.
Nowoczesna platforma e-learningowa
Z platformą e-learningową poręcznie sprawdzisz harmonogram, uzyskasz dostęp do materiałów z zajęć, załączysz zadania oraz sprawdzisz swoje oceny. Wszystko pod ręką gdziekolwiek jesteś!
Aktualna i praktyczna wiedza
Zależy nam, aby umożliwić Ci pozyskanie wiedzy od specjalistów i praktyków w swoich dziedzinach. Dzięki temu z dyplomem naszej Uczelni zdobywasz solidne przygotowanie do pracy w zawodzie.
Przyjazna kadra
Jako Uczelnia wiemy, jak ważna jest otwartość. Nasza kadra to wyrozumiali i sympatyczni ludzie z pasją i doświadczeniem, z którymi przyjemnie przejdziesz przez proces zdobywania wiedzy.
Elastyczne podejście
Cały czas dbamy o to, by harmonogram zajęć był dopasowany do osób aktywnych zawodowo. Zdobywaj wiedzę i jednocześnie rozwijaj karierę.
Błyskawiczna komunikacja
Nasz dziekanat jest przyjaznym miejscem, lubianym przez studentów. Pracują tam życzliwe i pomocne osoby, które zawsze są gotowe, by udzielić odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania.