Dietetyka

Poznań (Hybrydowe)
Aktualna rekrutacja: Na rok 2024/2025
Już wiesz co chcesz studiować?
Zapisz się online
Pokaż szczegóły
Miasto:
Poznań
Rodzaj studiów:
Studia I stopnia
Forma studiów:
Hybrydowe
Czas trwania:
3 lata
Czesne:
od 350 zł

Co zyskujesz, studiując Dietetykę w Wyższej Szkole Uni-Terra?

  • Posiądziesz aktualną wiedzę z zakresu dietetyki
  • Skorzystasz z doświadczenia kadry praktyków
  • Przejdziesz przez różnorodne zadania praktyczne w ramach zajęć, pod czujnym okiem prowadzących
  • Zdobędziesz pracę w wymarzonym zawodzie
Najnowsza wiedza
Większe możliwości zatrudnienia
Profesjonalna kadra
Przyjazna atmosfera
Zawód pożądany na rynku pracy

Specjalności na kierunku dietetyka

Przykładowe przedmioty specjalnościowe:
  • Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych,
  • Diagnoza żywienie i stanu odżywiania,
  • Żywienie kobiet w ciąży, karmiących i noworodków,
  • Żywienie dojelitowe i pozajelitowe.
Wiedza i umiejętności
  • Układanie racjonalnych planów żywienia z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb.
  • Nowoczesna wiedza dotycząca prewencji chorób żywieniowo-zależnych
  • Planowanie diet i przygotowywanie posiłków dla różnych jednostek chorobowych
  • Ocena wpływu choroby na stan funkcjonowania organizmu oraz na wyniki leczenia chorób ze szczególnym uwzględnieniem chorób cywilizacyjnych (cukrzycy, otyłości, chorób układu krążenia)
  • Ocena stanu odżywiania, niedożywienia i sposobu żywienia
  • Udzielanie porad dotyczących otyłości i nadwagi
Praca dla Ciebie
  • Publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej,
  • Zakłady żywienia zbiorowego otwartego i zamkniętego,
  • Organizacje konsumenckie lub przedsiębiorstwa handlowe i produkcyjne przemysłu spożywczego (np. catering dietetyczny),
  • Inspektoraty nadzoru sanitarno–higienicznego,
  • Instytucje zajmujące się edukacją żywieniową i poradnictwem dietetycznym,
  • Instytucje zajmujące się promocją zdrowego stylu życia,
  • Placówki zajmujące się projektowaniem diet i profilaktyką zdrowotną oraz doradztwem żywieniowo-dietetycznym,
  • Zakłady żywienia zbiorowego oraz zakłady cateringowe obsługi szpitali,
  • Sanatoria, domy opieki i klienci indywidualni,
  • Samodzielne prowadzonej działalności gospodarczej.

Przykładowe przedmioty specjalnościowe:
  • Podstawy psychologii klinicznej i psychologii osobowości,
  • Funkcjonowanie psychologiczne w chorobach przewlekłych,
  • Charakterystyka funkcjonowania psychspołecznego człowieka w ontogenezie,
  • Psychologiczne aspekty otyłości i odchudzania
Wiedza i umiejętności
  • Pozna mechanizmy zaburzeń psychosomatycznych.
  • Pozna psychologiczne czynniki chorób cywilizacyjnych, co umożliwi mu spojrzenie na problemy dietetyczne z szerokiej perspektywy.
  • Absolwent będzie potrafił trafnie ocenić, na ile u określonego pacjenta wskazane będzie wdrożenie interwencji dietetycznej, a na ile potrzebna jest pomoc psychologiczna.
  • Absolwent zyska praktyczne umiejętności wykorzystania psychologicznych metod pomocy psychologicznej jak i skutecznego motywowania do zmiany nawyków żywieniowych.
Praca dla Ciebie
  • Publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej,
  • Zakłady żywienia zbiorowego otwartego i zamkniętego,
  • Organizacje konsumenckie lub przedsiębiorstwa handlowe i produkcyjne przemysłu spożywczego (np. catering dietetyczny),
  • Inspektoraty nadzoru sanitarno–higienicznego,
  • Instytucje zajmujące się edukacją żywieniową i poradnictwem dietetycznym,
  • Instytucje zajmujące się promocją zdrowego stylu życia,
  • Placówki zajmujące się projektowaniem diet i profilaktyką zdrowotną oraz doradztwem żywieniowo-dietetycznym,
  • Zakłady żywienia zbiorowego oraz zakłady cateringowe obsługi szpitali,
  • Sanatoria, domy opieki i klienci indywidualni,
  • Samodzielne prowadzonej działalności gospodarczej.
  • Gabinet psychodietetyki,
  • Oddziały szpitalne specjalizujące się w zaburzeniach odżywiania.

Przykładowe przedmioty specjalnościowe:
  • Żywienie w odnowie biologicznej,
  • Teoria treningu sportowego i rekreacyjnego,
  • Żywienie w rehabilitacji,
  • Postępowanie dietetyczne w sporcie.
Wiedza i umiejętności
  • Poszerzona wiedza o wpływie odżywiania na zdolność podejmowania wysiłku fizycznego.
  • Opracowywanie właściwej diety ilościowo-jakościowej w treningu sportowym, rekreacyjnym i zdrowotnym.
  • Dobór diety dla zawodników dyscyplin sportowych i ocena jej wpływu na osiągane wyniki.
  • Układanie odpowiedniej diety dopasowanej do różnych dyscyplin sportowych.
  • Przygotowanie strategii żywieniowych przed, w czasie i po zawodach sportowych.
  • Właściwy dobór odżywek dietetycznych i suplementów, stosowanych w różnych dyscyplinach sportowych.
  • Ocena stanu odżywienia i stylów żywienia.
  • Ocena wpływu farmakoterapii i żywienia na zdrowie człowieka.
  • Ewaluacja wpływu składników odżywczych na funkcjonowanie poszczególnych układów ludzkiego organizmu.
Publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej,
  • Placówki służby zdrowia szpitalne i ambulatoryjne
  • Zakłady żywienia zbiorowego otwartego i zamkniętego,
  • Własna działalność ukierunkowana na profilaktykę zaburzeń stanu zdrowia związanych z żywnością i żywieniem lub na promocję zdrowego żywienia
  • Organizacje konsumenckie lub przedsiębiorstwa handlowe i produkcyjne przemysłu spożywczego (np. catering dietetyczny),
  • Inspektoraty nadzoru sanitarno–higienicznego,
  • Instytucje zajmujące się edukacją żywieniową i poradnictwem dietetycznym,
  • Placówki zajmujące się projektowaniem diet i profilaktyką zdrowotną oraz doradztwem żywieniowo-dietetycznym,
  • Zakłady żywienia zbiorowego oraz zakłady cateringowe obsługi szpitali,
  • Sanatoria, domy opieki i klienci indywidualni,
  • Samodzielne prowadzonej działalności gospodarczej.
  • Fitness Club,
  • Siłownia.

Wykładowcy

Grzegorz Wilkiel

Ukończył Akademię Pomorską w Słupsku na Wydziale Filologiczno-Historycznym, magister filologii polskiej, dyplomowany logopeda, absolwent Uniwersytetu SWPS na kierunku psychologia. Dyrektor integracyjnej placówki oświatowej oraz poradni psychologiczno-pedagogicznej. Ukończył liczne kursy i szkolenia nabywając uprawnienia w poradnictwie psychologiczno-pedagogicznym, m.in. w zakresie dysleksji rozwojowej, badania intelektu i rozwoju emocjonalnego. Prowadzi zajęcia z przedmiotów: diagnoza i terapia we wczesnym autyzmie dziecięcym a także podstawy psychologiczne rewalidacji osób z zaburzeniami ze spektrum autyzmu i zespołem Aspergera.

dr n. med. Agata Czochralska-Duszyńska

nauczyciel akademicki

Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego i Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Adiunkt w Wyższej Szkole Uni-Terra i Uniwersytecie Medycznym. Wykłada" Fizjologię przewodu pokarmowego" oraz "Dietetykę pediatryczną”, "Żywienie kobiet w ciąży i noworodków”, Żywienie dzieci i młodzieży”, a także „Układnie jadłospisów” oraz „Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych”. Od roku akademickiego 22/23 roku pełni funkcję Dziekana.

dr n.med. Natasza Balcer-Dymel

nauczyciel akademicki

Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im.Karola Marcinkowskiego w Poznaniu na Wydziale Farmaceutycznym, Lekarskim II i studiów podyplomowych w zakresie dietetyki i poradnictwa żywieniowego. Od lat związana z lecznictwem szpitalnym i badaniami klinicznymi. Od 2015 r wykładająca na uczelni farmakologię i farmakoterapię żywieniową oraz interakcje leków z żywnością, ziołolecznictwo i edukację żywieniową. Na uczelni sprawuje funkcję pełnomocnika do spraw osób z niepełnosprawnościami.

dr n.o zdr. Anna-Maria Borucka-Konopka

nauczyciel akademicki

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka, od 2016 związana z Wyższą Szkołą Uni-Terra w Poznaniu, na której wykłada “Żywienie człowieka”, “Kliniczny zarys chorób”, “Diagnozę żywienia” oraz “Żywienie dojelitowe i pozajelitowe”. Na uczelni pełni funkcje Opiekuna Koła Naukowego SKN Żywienie Kliniczne oraz Opiekuna Samorządu Studenckiego.

Dla kogo jest ten kierunek?

  • Interesuje Cię zdrowa żywność i jej wpływ na funkcjonowanie organizmu
  • Lubisz kontakt z ludźmi
  • Chcesz pracować jako dietetyk i pomagać klientom w tworzeniu zdrowej realacji z jedzeniem

Opinia specjalisty

Jarosław Andruszczyński

Dietetyk

Dietetyka wyposaża studentów w niezwykle przydatną wiedzę w dobie wszechobecnej żywności przetworzonej, czy chorób cywilizacyjnych. Przekazuje obszerną wiedzę o żywieniu człowieka i dostosowywania planów żywieniowych do osób o różnych potrzebach, uwzględniając profilaktykę chorób żywieniowo-zależnych, jak i trening sportowy, czy rekreacyjny. Daje wiele możliwości pracy w placówkach służby zdrowia, poradniach dietetycznych, instytucjach naukowo-badawczych, placówkach szkoleniowych i edukacyjnych lub we własnej poradni dietetycznej.

Czesne

Studia stacjonarne

Rok akademickiCzesne w 12 ratach
2024/25 - I rok 500 zł płatne do 15-tego każdego miesiąca
2025/26 - II rok 500 zł płatne do 15-tego każdego miesiąca
2026/27 - III rok 500 zł płatne do 15-tego każdego miesiąca
Zapisz się online

Studia niestacjonarne

Rok akademickiCzesne w 12 ratach
2024/25 - I rok 350 zł płatne do 15-tego każdego miesiąca
2025/26 - II rok 470 zł płatne do 15-tego każdego miesiąca
2026/27 - III rok 470 zł płatne do 15-tego każdego miesiąca
Zapisz się online
Skip to content