Dietetyka
Co zyskujesz, studiując Dietetykę w Wyższej Szkole Uni-Terra?
- Posiądziesz aktualną wiedzę z zakresu dietetyki
- Skorzystasz z doświadczenia kadry praktyków
- Przejdziesz przez różnorodne zadania praktyczne w ramach zajęć, pod czujnym okiem prowadzących
- Zdobędziesz pracę w wymarzonym zawodzie
Najnowsza wiedza
Większe możliwości zatrudnienia
Profesjonalna kadra
Przyjazna atmosfera
Zawód pożądany na rynku pracy
Specjalności na kierunku dietetyka
Przykładowe przedmioty specjalnościowe:
- Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych,
- Diagnoza żywienie i stanu odżywiania,
- Żywienie kobiet w ciąży, karmiących i noworodków,
- Żywienie dojelitowe i pozajelitowe.
Wiedza i umiejętności
- Układanie racjonalnych planów żywienia z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb.
- Nowoczesna wiedza dotycząca prewencji chorób żywieniowo-zależnych
- Planowanie diet i przygotowywanie posiłków dla różnych jednostek chorobowych
- Ocena wpływu choroby na stan funkcjonowania organizmu oraz na wyniki leczenia chorób ze szczególnym uwzględnieniem chorób cywilizacyjnych (cukrzycy, otyłości, chorób układu krążenia)
- Ocena stanu odżywiania, niedożywienia i sposobu żywienia
- Udzielanie porad dotyczących otyłości i nadwagi
Praca dla Ciebie
- Publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej,
- Zakłady żywienia zbiorowego otwartego i zamkniętego,
- Organizacje konsumenckie lub przedsiębiorstwa handlowe i produkcyjne przemysłu spożywczego (np. catering dietetyczny),
- Inspektoraty nadzoru sanitarno–higienicznego,
- Instytucje zajmujące się edukacją żywieniową i poradnictwem dietetycznym,
- Instytucje zajmujące się promocją zdrowego stylu życia,
- Placówki zajmujące się projektowaniem diet i profilaktyką zdrowotną oraz doradztwem żywieniowo-dietetycznym,
- Zakłady żywienia zbiorowego oraz zakłady cateringowe obsługi szpitali,
- Sanatoria, domy opieki i klienci indywidualni,
- Samodzielne prowadzonej działalności gospodarczej.
Przykładowe przedmioty specjalnościowe:
- Podstawy psychologii klinicznej i psychologii osobowości,
- Funkcjonowanie psychologiczne w chorobach przewlekłych,
- Charakterystyka funkcjonowania psychspołecznego człowieka w ontogenezie,
- Psychologiczne aspekty otyłości i odchudzania
Wiedza i umiejętności
- Pozna mechanizmy zaburzeń psychosomatycznych.
- Pozna psychologiczne czynniki chorób cywilizacyjnych, co umożliwi mu spojrzenie na problemy dietetyczne z szerokiej perspektywy.
- Absolwent będzie potrafił trafnie ocenić, na ile u określonego pacjenta wskazane będzie wdrożenie interwencji dietetycznej, a na ile potrzebna jest pomoc psychologiczna.
- Absolwent zyska praktyczne umiejętności wykorzystania psychologicznych metod pomocy psychologicznej jak i skutecznego motywowania do zmiany nawyków żywieniowych.
Praca dla Ciebie
- Publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej,
- Zakłady żywienia zbiorowego otwartego i zamkniętego,
- Organizacje konsumenckie lub przedsiębiorstwa handlowe i produkcyjne przemysłu spożywczego (np. catering dietetyczny),
- Inspektoraty nadzoru sanitarno–higienicznego,
- Instytucje zajmujące się edukacją żywieniową i poradnictwem dietetycznym,
- Instytucje zajmujące się promocją zdrowego stylu życia,
- Placówki zajmujące się projektowaniem diet i profilaktyką zdrowotną oraz doradztwem żywieniowo-dietetycznym,
- Zakłady żywienia zbiorowego oraz zakłady cateringowe obsługi szpitali,
- Sanatoria, domy opieki i klienci indywidualni,
- Samodzielne prowadzonej działalności gospodarczej.
- Gabinet psychodietetyki,
- Oddziały szpitalne specjalizujące się w zaburzeniach odżywiania.
Przykładowe przedmioty specjalnościowe:
- Żywienie w odnowie biologicznej,
- Teoria treningu sportowego i rekreacyjnego,
- Żywienie w rehabilitacji,
- Postępowanie dietetyczne w sporcie.
Wiedza i umiejętności
- Poszerzona wiedza o wpływie odżywiania na zdolność podejmowania wysiłku fizycznego.
- Opracowywanie właściwej diety ilościowo-jakościowej w treningu sportowym, rekreacyjnym i zdrowotnym.
- Dobór diety dla zawodników dyscyplin sportowych i ocena jej wpływu na osiągane wyniki.
- Układanie odpowiedniej diety dopasowanej do różnych dyscyplin sportowych.
- Przygotowanie strategii żywieniowych przed, w czasie i po zawodach sportowych.
- Właściwy dobór odżywek dietetycznych i suplementów, stosowanych w różnych dyscyplinach sportowych.
- Ocena stanu odżywienia i stylów żywienia.
- Ocena wpływu farmakoterapii i żywienia na zdrowie człowieka.
- Ewaluacja wpływu składników odżywczych na funkcjonowanie poszczególnych układów ludzkiego organizmu.
Publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej,
- Placówki służby zdrowia szpitalne i ambulatoryjne
- Zakłady żywienia zbiorowego otwartego i zamkniętego,
- Własna działalność ukierunkowana na profilaktykę zaburzeń stanu zdrowia związanych z żywnością i żywieniem lub na promocję zdrowego żywienia
- Organizacje konsumenckie lub przedsiębiorstwa handlowe i produkcyjne przemysłu spożywczego (np. catering dietetyczny),
- Inspektoraty nadzoru sanitarno–higienicznego,
- Instytucje zajmujące się edukacją żywieniową i poradnictwem dietetycznym,
- Placówki zajmujące się projektowaniem diet i profilaktyką zdrowotną oraz doradztwem żywieniowo-dietetycznym,
- Zakłady żywienia zbiorowego oraz zakłady cateringowe obsługi szpitali,
- Sanatoria, domy opieki i klienci indywidualni,
- Samodzielne prowadzonej działalności gospodarczej.
- Fitness Club,
- Siłownia.
Wykładowcy
Grzegorz Wilkiel
Ukończył Akademię Pomorską w Słupsku na Wydziale Filologiczno-Historycznym, magister filologii polskiej, dyplomowany logopeda, absolwent Uniwersytetu SWPS na kierunku psychologia. Dyrektor integracyjnej placówki oświatowej oraz poradni psychologiczno-pedagogicznej. Ukończył liczne kursy i szkolenia nabywając uprawnienia w poradnictwie psychologiczno-pedagogicznym, m.in. w zakresie dysleksji rozwojowej, badania intelektu i rozwoju emocjonalnego. Prowadzi zajęcia z przedmiotów: diagnoza i terapia we wczesnym autyzmie dziecięcym a także podstawy psychologiczne rewalidacji osób z zaburzeniami ze spektrum autyzmu i zespołem Aspergera.
dr n. med. Agata Czochralska-Duszyńska
nauczyciel akademicki
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego i Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Adiunkt w Wyższej Szkole Uni-Terra i Uniwersytecie Medycznym. Wykłada" Fizjologię przewodu pokarmowego" oraz "Dietetykę pediatryczną”, "Żywienie kobiet w ciąży i noworodków”, Żywienie dzieci i młodzieży”, a także „Układnie jadłospisów” oraz „Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych”. Od roku akademickiego 22/23 roku pełni funkcję Dziekana.
dr n.med. Natasza Balcer-Dymel
nauczyciel akademicki
Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im.Karola Marcinkowskiego w Poznaniu na Wydziale Farmaceutycznym, Lekarskim II i studiów podyplomowych w zakresie dietetyki i poradnictwa żywieniowego. Od lat związana z lecznictwem szpitalnym i badaniami klinicznymi. Od 2015 r wykładająca na uczelni farmakologię i farmakoterapię żywieniową oraz interakcje leków z żywnością, ziołolecznictwo i edukację żywieniową. Na uczelni sprawuje funkcję pełnomocnika do spraw osób z niepełnosprawnościami.
dr n.o zdr. Anna-Maria Borucka-Konopka
nauczyciel akademicki
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka, od 2016 związana z Wyższą Szkołą Uni-Terra w Poznaniu, na której wykłada “Żywienie człowieka”, “Kliniczny zarys chorób”, “Diagnozę żywienia” oraz “Żywienie dojelitowe i pozajelitowe”. Na uczelni pełni funkcje Opiekuna Koła Naukowego SKN Żywienie Kliniczne oraz Opiekuna Samorządu Studenckiego.
Dla kogo jest ten kierunek?
- Interesuje Cię zdrowa żywność i jej wpływ na funkcjonowanie organizmu
- Lubisz kontakt z ludźmi
- Chcesz pracować jako dietetyk i pomagać klientom w tworzeniu zdrowej realacji z jedzeniem
Opinia specjalisty
Jarosław Andruszczyński
Dietetyk
Dietetyka wyposaża studentów w niezwykle przydatną wiedzę w dobie wszechobecnej żywności przetworzonej, czy chorób cywilizacyjnych. Przekazuje obszerną wiedzę o żywieniu człowieka i dostosowywania planów żywieniowych do osób o różnych potrzebach, uwzględniając profilaktykę chorób żywieniowo-zależnych, jak i trening sportowy, czy rekreacyjny. Daje wiele możliwości pracy w placówkach służby zdrowia, poradniach dietetycznych, instytucjach naukowo-badawczych, placówkach szkoleniowych i edukacyjnych lub we własnej poradni dietetycznej.
Czesne
Studia stacjonarne
Rok akademicki | Czesne w 12 ratach |
---|---|
2024/25 - I rok | 500 zł płatne do 15-tego każdego miesiąca |
2025/26 - II rok | 500 zł płatne do 15-tego każdego miesiąca |
2026/27 - III rok | 500 zł płatne do 15-tego każdego miesiąca |
Studia niestacjonarne
Rok akademicki | Czesne w 12 ratach |
---|---|
2024/25 - I rok | 350 zł płatne do 15-tego każdego miesiąca |
2025/26 - II rok | 470 zł płatne do 15-tego każdego miesiąca |
2026/27 - III rok | 470 zł płatne do 15-tego każdego miesiąca |