Dietetyka
Co zyskujesz, studiując Dietetykę w Wyższej Szkole Uni-Terra?

- Posiądziesz aktualną wiedzę z zakresu dietetyki
- Skorzystasz z doświadczenia kadry praktyków
- Przejdziesz przez różnorodne zadania praktyczne w ramach zajęć, pod czujnym okiem prowadzących
- Zdobędziesz pracę w wymarzonym zawodzie
Najnowsza wiedza
Większe możliwości zatrudnienia
Profesjonalna kadra
Przyjazna atmosfera
Zawód pożądany na rynku pracy
Okiem studenta

Katarzyna Piskorz
Studentka Dietetyki
Od trzech lat studiuję dietetykę i mogę śmiało powiedzieć, że jest to czas nieustannego zgłębiania wynoszonej z zajęć wiedzy, praktycznej nauki zawodu podczas praktyk realizowanych m.in. w placówkach medycznych oraz uczenia się zindywidualizowanego i empatycznego podejścia do pacjenta. Za kilka miesięcy dopiero rozpocznę drogę zawodową, lecz mając tak solidne zaplecze teoretyczne i praktyczne, jestem pewna, że będę w stanie przekazywać jedynie rzetelną i co ważniejsze - popartą aktualnymi badaniami wiedzę.
Specjalności na kierunku dietetyka
Wiedza i umiejętności
- Układanie racjonalnych planów żywienia z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb.
- Nowoczesna wiedza dotycząca prewencji chorób żywieniowo-zależnych
- Planowanie diet i przygotowywanie posiłków dla różnych jednostek chorobowych
- Ocena wpływu choroby na stan funkcjonowania organizmu oraz na wyniki leczenia chorób ze szczególnym uwzględnieniem chorób cywilizacyjnych (cukrzycy, otyłości, chorób układu krążenia)
- Ocena stanu odżywiania, niedożywienia i sposobu żywienia
- Udzielanie porad dotyczących otyłości i nadwagi
Praca dla Ciebie
- Placówki służby zdrowia szpitalne i ambulatoryjne
- Państwowa Inspekcja Sanitarna
- Własna działalność ukierunkowana na profilaktykę zaburzeń stanu zdrowia związanych z żywnością i żywieniem lub na promocję zdrowego żywienia
- Zakłady żywienia, poradnie dietetyczne
- Domy Pomocy Społecznej oraz opieki paliatywnej
Wiedza i umiejętności
- Poszerzona wiedza o wpływie odżywiania na zdolność podejmowania wysiłku fizycznego.
- Opracowywanie właściwej diety ilościowo-jakościowej w treningu sportowym, rekreacyjnym i zdrowotnym.
- Dobór diety dla zawodników dyscyplin sportowych i ocena jej wpływu na osiągane wyniki.
- Układanie odpowiedniej diety dopasowanej do różnych dyscyplin sportowych.
- Przygotowanie strategii żywieniowych przed, w czasie i po zawodach sportowych.
- Właściwy dobór odżywek dietetycznych i suplementów, stosowanych w różnych dyscyplinach sportowych.
- Ocena stanu odżywienia i stylów żywienia.
- Ocena wpływu farmakoterapii i żywienia na zdrowie człowieka.
- Ewaluacja wpływu składników odżywczych na funkcjonowanie poszczególnych układów ludzkiego organizmu.
Praca dla Ciebie
- Placówki służby zdrowia szpitalne i ambulatoryjne
- Państwowa Inspekcja Sanitarna
- Własna działalność ukierunkowana na profilaktykę zaburzeń stanu zdrowia związanych z żywnością i żywieniem lub na promocję zdrowego żywienia
- Zakłady żywienia, poradnie dietetyczne
- Domy Pomocy Społecznej oraz opieki paliatywnej
Wiedza i umiejętności
- Współczesna i kompletna wiedza o wpływie odżywiania na zdolność podejmowania wysiłku fizycznego.
- Skuteczna promocja zdrowia, edukacji żywieniowej i aktywności fizycznej wśród różnych grup społecznych.
- Planowanie, programowanie oraz prowadzenie treningu indywidualnego sportowego i rekreacyjnego.
- Planowanie i programowanie treningu personalnego, prowadzenia zajęć rekreacyjnych i sportowych.
- Umiejętności potrzebne do prowadzenia własnej działalności w zakresie doradztwa żywieniowego i treningu personalnego.
Praca dla Ciebie
- Kluby sportowe
- Fitness Kluby
- Ośrodki rekreacyjne i sportowe
- Ośrodki SPA i wellness
- Sanatoria, hotele, ośrodki wypoczynkowe
- Stowarzyszenia i fundacje kultury fizycznej
- Publiczne i niepubliczne placówki ochrony zdrowia i promocji zdrowia
- Zakłady żywienia zbiorowego
- Instytucje naukowo-badawcze
Wiedza i umiejętności
- Nowoczesna wiedza z zakresu dietetyki i psychologii żywienia
- Diagnozowanie i pomoc w problemach dietetycznych pacjenta.
- Poznanie mechanizmów zaburzeń psychosomatycznych i psychologicznych czynników chorób cywilizacyjnych.
- Wykorzystanie psychologicznych metod pomocy psychologicznej
- Skuteczne motywowanie do zmiany nawyków żywieniowych
Praca dla Ciebie
- Specjalistyczne gabinety i poradnie
- Placówki szkoleniowe i edukacyjne
- Sanatoria
- Stowarzyszenia i fundacje
- Publiczne i niepubliczne placówki ochrony zdrowia i promocji zdrowia
- Zakłady żywienia zbiorowego
- Instytucje naukowo-badawcze
Dla kogo jest ten kierunek?
- Interesuje Cię zdrowa żywność i jej wpływ na funkcjonowanie organizmu
- Lubisz kontakt z ludźmi
- Chcesz pracować jako dietetyk i pomagać klientom w tworzeniu zdrowej realacji z jedzeniem
Opinia specjalisty
Jarosław Andruszczyński
Dietetyk
Dietetyka wyposaża studentów w niezwykle przydatną wiedzę w dobie wszechobecnej żywności przetworzonej, czy chorób cywilizacyjnych. Przekazuje obszerną wiedzę o żywieniu człowieka i dostosowywania planów żywieniowych do osób o różnych potrzebach, uwzględniając profilaktykę chorób żywieniowo-zależnych, jak i trening sportowy, czy rekreacyjny. Daje wiele możliwości pracy w placówkach służby zdrowia, poradniach dietetycznych, instytucjach naukowo-badawczych, placówkach szkoleniowych i edukacyjnych lub we własnej poradni dietetycznej.
Czesne
Studia stacjonarne
Rok akademicki | Czesne w 12 ratach |
---|---|
2022/23 - I rok | 360 zł płatne do 15-tego każdego miesiąca |
2023/24 - II rok 2024/25 - III rok | 360 zł płatne do 15-tego każdego miesiąca |
Studia niestacjonarne
Rok akademicki | Czesne w 12 ratach |
---|---|
2022/23 - I rok | 250 zł płatne do 15-tego każdego miesiąca |
2023/24 - II rok 2024/25 - III rok | 330 zł płatne do 15-tego każdego miesiąca |
2023/24 - II rok 2024/25 - III rok | 350 zł płatne do 15-tego każdego miesiąca - specjalność Trener personalny |