image
Slider

Serdecznie zapraszamy na WARSZTATY poświęcone
leczeniu dietetycznemu w wybranych chorobach przewlekłych.
Warsztaty odbędą się 18.04.2015r. (sobota) na terenie Zespołu Szkół nr 2 w Poznaniu ul. Prądzyńskiego 53.
Poruszane zagadnienia będą dotyczyć:
·       Chorób zapalnych jelit
·       Celiakii i alergii na gluten
·       Fenyloketonurii
·       Nietolerancji laktozy i alergii na mleko

Warsztat składa się z czterech sesji – każda poświęcona innej chorobie:
Choroby zapalne jelit – mgr dietetyki Angelika Kargulewicz, Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki UM, wykładowca w Wyższej Szkole Uni-Terra w Poznaniu
·       Leczenie żywieniowe nieswoistych chorób zapalnych jelit
·       Diety alternatywne stosowane w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejącego zapalenia jelita grubego
·       Praktyczne układanie planów żywieniowych dla pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit
·       Opisy przypadków pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit
Celiakia – dr n med. Monika Szulińska, Katedra Chorób Wewnętrznych, Zaburzeń Metabolicznych i Nadciśnienia Tętniczego UM, wykładowca w Wyższej Szkole Uni-Terra w Poznaniu
·       Czym jest celiakia?
·       Alergia na gluten, nadwrażliwość na gluten, celiakia, choroba Duhringa – różnice i podobieństwa
·       Rola postępowania dietetycznego w celiakii
·       Dieta bezglutenowa – produkty przeciw wskazane i dozwolone
·       Znakowanie produktów bezglutenowych – historia, aktualne wytyczne i regulacje prawne
Fenyloketonuria – lek. med. Marta Nawrocka, Katedra Chorób Wewnętrznych, Zaburzeń Metabolicznych i Nadciśnienia Tętniczego UM
·       Co to jest fenyloketonuria?
·       Rola diety niskofenyloalaninowej w leczeniu choroby
·       Produkty dozwolone, dozwolone w ograniczonych ilościach, niedozwolone
·       Ciężarna z fenyloketonurią – zasady postępowania w okresie okołoporodowym
·       Produkty PKU – oznaczenia, właściwości, zasady użytkowania
Nietolerancja laktozy, alergia na mleko – mgr dietetyki Ilona Lis, Zakład Edukacji i Leczenia Otyłości i Zaburzeń Metabolicznych UM
·       Nietolerancja laktozy i hipolaktazja – przyczyny, częstość występowania
·       Postępowanie dietetyczne w niedoborze laktazy
·       Główne źródło laktozy, produkty niewskazane
·       Zagrożenia diety bezlaktozowej – suplementacja wapnia, witamin z grupy B
Po każdym wykładzie odbędzie się część praktyczna, która polegać będzie na omówieniu 2-3 losowo wybranych jadłospisów w kontekście możliwości stosowania przy danym schorzeniu, następnie uczestnicy pod nadzorem kierującego zaproponują dietę dla 2-3 osób różniących się wiekiem, trybem życia, możliwościami finansowymi i czasowymi np. 30 letni pracownik korporacji aktywny fizycznie, 55 rencistka z chorobami współistniejącymi.
SERDECZNIE ZAPRASZAMY!

Całkowity koszt uczestnictwa: 150zł
Zapisy: do 15 kwietnia br. proszę przesłać kartę zgłoszeniową na adres:
dziekanat@wsuniterra.pl

Karta zgłoszeniowa:
Nr rachunku bankowego:

Bank Millenium: 54 1160 2202 0000 0002 2044 9598
Rejestracja uczestników od 8.00 do 16.00 tel. 618330530
Ze względu na ograniczoną ilość miejsc o uczestnictwie decyduje kolejność zgłoszeń.